Erik Lindgren - Präst / Komminister i Borgvattnet

Lars Lindren om prästen Erik Lindgren

Erik Lindgren - Präst / Komminister i Borgvattnet

Lars Lindgren har tidigare besökt Prästgården tillsammans med sin dåvarande klass på Parkskolan i Östersund. Senaste Lars besökte Prästgården var för 30 år sedan. Vi passade på att intervjua honom.

Du är släkt med prästen Erik Lindgren, berätta mer;

Lars Lindgren
Lars Lindgren (2010)

– Ja precis, Erik Lindgren var min morfars bror. Ett av sex syskon. När jag lärde känna Erik så bodde han i en lägenhet på Körfältet i Östersund, men där var jag inte så ofta.

Han var oftare hemma hos oss på olika middagsbjudningar etc. Erik var även prästen som döpte mig. Det gjorde han hemma hos oss.

Talade ni om Prästgården?

Några gånger. Det kom ofta av att jag frågade om saker jag hört. Han förklarade det som helt oproblematiskt. Han sa att ibland kunde olika saker va upptagna när han behövde använda dem.

Gungstolen eller skrivbordet var ställen som kunde vara upptagna. Han sa att han ofta hade god tid på sig så han kunde göra annat medans det var upptaget.

Spännande, berättade han något mer?

Han hade minst två hundar som bägge hette Sheik (ej samtidigt). Tror det var schäfrar. Både Erik och min mormor berättade om att hundarna reagerade som om det var någon som kom till Prästgården. De sa ifrån som om det var någon vid dörren, precis som när någon kom, men ingen var där. En av hundarna följde något genom rummet upp för trappen fast ingen var där, iallafall som syntes…

Vad tyckte han om sina upplevelser?

I början tyckte han det var märkligt och visste inte hur han skulle förstå det. Det var svårt att genom religionen förstå det, men han sa att man inte behöver förstå allt. Han hittade anteckningar från tidigare präster om liknande upplevelser. Vissa notat var svåra att tyda och han trodde det kunde ha med “Häxprocessen” att göra. De vågade helt enkelt inte nämna det eller skriva ner det för att de var rädda att bli sett på som häxor som talade med/om oknytt.

Hur kändes det att besöka Prästgården efter 30 år?

– Jätte kul! Precis så spännande som jag kom ihåg det. Välbevarat och mystiskt. En skön känsla att ta med dagens skolelever på ett sådant äventyr. Att gå in i mörkret när vi kom fram och leta ljusbrytare, söka efter sovplatser, samlas för att berätta historier och bara vara lite små skrämda allihop! Magiskt!

Har du upplevt något paranormalt?

Ja, faktiskt. Samma natt som Farbror Erik dog så vaknade jag kl 01 på natten. Det låter kanske inte så speciellt, men när flera av oss i direkt släkt med Erik alla hade vaknat samma tid så blir det ganska speciellt.

Tack Lars! 🙂

Prenumerera

Prenumerera på Prästgården nyhetsbrev för mer notis om fler intervjuer, nyheter m.m.

Sverige mest hemsökta hus
Sverige mest hemsökta hus

Mer info
Rum i Prästgården
Historik om huset
Gästbok

Dela