hemester

Reserestriktioner hävs

hemester

Från och med 13 juni får du åter resa inom Sverige igen, så länge du inte har några symtom på corona. Det meddelade Stefan Löfven under en pressträff på torsdagen.

– Sunt förnuft, en stor portion ansvar och försiktighet krävs.

Stefan Löfven

Sedan 19 mars 2020 avrådde Folkhälsomyndigheten från icke nödvändiga resor inom Sverige. Den 13 maj 2020 kom nya reseråd som innebär att bilresor på max två timmar från hemmet kan vara okej. Under eftermiddagen den 4 juni meddelar statsministern att inrikesresor inte längre avråds. Så länge man inte har några sjukdomssymtom får man resa inom landet från och med den 13 juni.

”Många längtar”

Beslutet grundas dels på att antalet personer som vårdas på sjukhus har minskat de senaste veckorna och dels på att flera regioner har utökat smittspårning och testning.

– När syrenerna slår ut och sommaren snart är här så längtar många efter ett slutdatum, en bestämd dag då livet blir som vanligt igen. Någon sådan dag finns inte att berätta om. Men den minskade belastningen på vården innebär att Sverige är på väg in i ett bättre läge.

Stefan Löfven

Stefan fortsätter:

– Jag förstår att människor har längtat efter det här beskedet och gärna vill skynda sig att boka resor och träffa familj som bor i andra delar av landet, men läget är fortfarande allvarligt. Det här innebär inte att faran är över. Varenda resa som görs i sommar ska göras med försiktighet som ledord.

Stefan Löfven

Regeringen kommer att följa effekterna av ett ökat resande, och kan skärpa riktlinjerna om utvecklingen går åt fel håll. Riktlinjer för stränder kommer Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram ytterligare sommarråd om social distansering på exempelvis campingar, varuhus och badstränder.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, säger också att ett stort ansvar nu vilar på de som äger och driver kollektivtrafiken.

– Vi kan inte ha trängsel på kollektiva färdmedel, som passagerare på bussar och färjor måste det vara möjligt att hålla avstånd mellan varandra.

Johan Carlson, Generaldirektör Folkhälsomyndigheten

Johan Carlson medger att beslutet kan innebära en ökad risk för smittspridning.

– Klart det är ett visst risktagande det här, det är jag medveten om. Men jag tror inte att resandet i sig innebär påtagliga risker, det är inte nödvändigtvis så att människor som åker till campingar interagerar mer med varandra än hemma. ”Krävs sunt förnuft”

Johan Carlson, Generaldirektör Folkhälsomyndigheten

Regeringen understryker samtidigt att alla andra restriktioner ligger fast, som exempelvis förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer, såväl som regler för social distansering på barer och restauranger.

via Aftonbladet: Klart: Reserestriktioner inom Sverige hävs i sommar

👇 Nyheter? Erbjudanden? Tävlingar?

Sverige mest hemsökta hus
Sverige mest hemsökta hus

Mer info
Rum i Prästgården
Historik om huset
Gästbok

Dela154